Χρήσιμα συμπεράσματα, πρακτικές και βάσεις συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Μετεώρων και Βελβεντού με το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» για την προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής μπήκαν στις δύο κεντρικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 με θέμα:
«Πολιτική Προστασία – Ανθεκτικότητα – Αειφορία: Η θωράκιση του Δήμου Μετεώρων στο επίκεντρο» και «Τα Πιέρια Όρη στο επίκεντρο της προστασίας και της θωράκισης απέναντι στην κλιματική κρίση».
Παρουσία και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, συμμετεχόντων και των Δήμαρχων των Δήμων Σερβίων, Βέροιας και Κατερίνης, στους οποίους χωροταξικά απλώνεται ο ορεινός όγκος των Πιερίων, αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών, αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και εκπρόσωπων της Πολιτικής Προστασίας, των Πυροσβεστικών και Δασικών Υπηρεσιών, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οργανώσεων συζητήθηκαν προτάσεις παρεμβάσεις και ενεργειών για την αποτελεσματική οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την συνεργασία των όμορων Δήμων πέριξ των Πιερίων και με την ουσιαστική συνδρομή του ΕλΔΑΠ.
Τα Μετέωρα και το Βελβεντό είναι οι πρώτοι σταθμοί του νέου οδοιπορικού που ξεκίνησε, ο ΣΠΑΥ και το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο που έχει εξαγγελθεί μέσα από το ΕλΔΑΠ κατά την Α’ Γενική Συνέλευση για τα μέλη του και το οποίο στοχεύει στη διαχείριση της βιομάζας, των ρύπων αλλά και ένα πλαίσιο – πρόταση προς την Κυβέρνηση που αφορά όλους τους Δήμους Μέλη προκειμένου να θωρακιστούν στα πρότυπα του ΣΠΑΥ για την πολιτική τους προστασία.
Ο Πρόεδρος του ΕλΔΑΠ, Πρόεδρος ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολη Γιάννης Κωνσταντάτος στις τοποθετήσεις του παρουσίασε το έργο του ΣΠΑΥ και ανέπτυξε τους άξονες συνεργασίας με τους Δήμους Μετεώρων και Βελβεντού που αφορούν την ενίσχυση του εξοπλισμού Πολιτικής Προστασίας, την εκπαίδευση των εθελοντών και των υπηρεσιών του Δήμου και την εγκατάσταση ψηφιακών συστημάτων πρόληψης.
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος επεσήμανε ότι ξεκινά αυτή τη μεγάλη προσπάθεια προκειμένου «η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού να ενώσει δυνάμεις και όλοι μαζί αλληλέγγυοι να δώσουμε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών». Εξήγησε ότι ο λόγος που ξεκίνησε την περιοδεία του από αυτές τις περιοχές είναι επειδή αποτελούν συνιδρυτές του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων» και παράλληλα είναι μια περιοχή που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που χτύπησαν τη Θεσσαλία.
Δεν παρέλειψε να εξάρει τη βούληση των Δημάρχων Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου και Βελβεντού Εμμανουήλ Στεργίου να προχωρήσουν δημιουργικά και συνεργατικά πάνω σε ένα δύσκολο τομέα που αφορά την Πολιτική Προστασία.
Ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε σήμερα είναι η πεμπτουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί ο ΣΠΑΥ αποτελεί παράδειγμα συνεργατικότητας και αποτελεσματικότητας. Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε προκειμένου όλοι μαζί μια γροθιά να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος παρουσίασε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής με την δημιουργία τριών αντιπυρικών ζωνών που ζητήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο και την ανασυγκρότηση του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας. «Θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι συσκέψεις σαν τη σημερινή είναι πολύ σημαντικές, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία της ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές και μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε και εμείς να φτάσουμε στο απαιτούμενο επίπεδο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Ευχαριστώ για ακόμη μια φορά τον καλό φίλο Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο και τον καλό φίλο Αντιπρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Παιανίας Ισίδωρο Μάδη για την στήριξη και είμαι σίγουρος ότι αυτή η στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει σύντομα θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για την περιοχή μας» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Μετεώρων.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης τόνισε ότι «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζει αυτήν την προσπάθεια στα ζητήματα υποδομών και μέσων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον στρατηγικό σχεδιασμό στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, συστήνοντας ήδη Ομάδα Εργασίας για τη Διαμόρφωση Σχεδίου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών & Διαχείρισης Κρίσεων».
Για τη σημαντική συμβολή του Γιάννη Κωνσταντάτου στο όλο εγχείρημα που έχει μέχρι σήμερα επιδείξει ο ΣΠΑΥ, αλλά και στο φιλόδοξο σχέδιο που θα εκπονήσει το Δίκτυο αναφέρθηκε με θερμά λόγια ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου ευχαριστώντας και προσωπικά τον Πρόεδρο του ΕλΔΑΠ για την παρουσία του στο Δήμο. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη φωτιά του 2007 που είχε πλήξει την περιοχή τους και εστίασε στους κινδύνους που είναι πάντα προ των πυλών και πρέπει να τους κρατούν σε εγρήγορση.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Μετέωρα συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Τσιούκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων Δημήτριος Μήτραινας, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Τρικάλων Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμπάκας Αθανάσιος Γάτσιας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μετεώρων Βαγγέλης Λαφαζάνης, ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Καλαμπάκας Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, η Διευθύντρια του ΔΕΔΔΗΕ Καλαμπάκας Νατάσα Οικονόμου και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας Ζήσης Κελεπούρης.
Παρόντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βελβεντό ήταν και οι Δήμαρχοι Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης και Κατερίνης Ιωάννης Ντούμος, πλήθος τοπικών φορέων και παραγόντων.
Σε ανάμνηση της περιοδείας και των όσων διατυπώθηκαν ο Πρόεδρος του ΕλΔΑΠ, Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος βράβευσε τους Δημάρχους για τη συμμετοχή τους ως ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων.